Terkini

Apa kata DYMM Sultanah Johor Tuanku Raja Zarith Sofea tentang rakyat.

Sun, 14 Ogos 2011Sumber / Agensi: 
The StarKolum: Perkara Minda 
Rusuhan london membawa soalan mengenai masyarakat

Raja Zarith IDRIS - mindmatters@thestar.com.my


SAYA salah satu daripada beribu-ribu rakyat Malaysia yang belajar di England pada 1970-an dan 1980-an awal. Sejak itu, saya telah melawat England, khususnya London, tiga kali - untuk hujung minggu alumni pada tahun 2009 dan untuk jemputan lain, saya menerima dua kali tahun lalu, pertama pada bulan Oktober, apabila saya melawat Pusat Pengajian Islam Oxford dan memberikan ceramah kepada pelajar-pelajar Malaysia , dan sekali lagi pada bulan Disember, selepas menerima jemputan untuk membincangkan Islam dan program-program yang dijalankan untuk masyarakat Islam di sana.

 
Saya juga bertemu dengan beberapa pelajar dari Johor. Jadi, di sebuah restoran di Malaysia, saya duduk, dikelilingi oleh pelajar-pelajar ini, cerah muda yang belajar di kolej-kolej yang berlainan di London, beberapa kejuruteraan lakukan, ubat lain. Pada mulanya, terdapat beberapa kejanggalan di kedua-dua bahagian dan mereka saya - sehingga saya bertanya kepada mereka tentang Tube (London Underground) dan tambang teksi. Saya memberitahu mereka bahawa saya digunakan untuk mengambil Tube dan bas dan saya hanya mampu untuk mengambil teksi jika saya telah tidak digunakan elaun bulanan ayah saya memberi saya. Bercakap tentang tambang pengangkutan awam itu dan sekarang seolah-olah untuk memecahkan ais. Saya tidak kelihatan begitu asing selepas semua.


Apabila berita datang dalam masa rusuhan London, saya teringat pelajar Malaysia yang sedang menuntut di sana. Saya tertanya-tanya tentang keselamatan kumpulan ini khususnya pelajar Johor yang saya telah bertemu.


Kami semua melihat rakaman rusuhan di London dan lain-lain bandar-bandar British. Seperti di Amerika Syarikat, ramai orang di Britain dan negara-negara lain di Eropah menghadapi masalah pengangguran, perbelanjaan kurang kuasa dan kejatuhan nilai hartanah. Beberapa wartawan British berpendapat bahawa keruntuhan moral dan menguap jurang antara kaya dan miskin adalah dua daripada banyak sebab yang menyebabkan rusuhan.


Keruntuhan moral


Peter Oborne, pengulas ketua yang Telegraph harian, politik, dalam artikelnya "The kerosakan moral masyarakat kita adalah sebagai lapuk pada bahagian atas sebagai bahagian bawah" menulis: "Sesungguhnya, saya percaya bahawa itu jenayah di jalan-jalan kami tidak boleh menjadi terpisah daripada perpecahan yang moral pangkat tertinggi masyarakat British moden. Dua dekad yang lalu telah menyaksikan penurunan menakutkan dalam standard di kalangan elit British yang mengawal. Ia telah menjadi boleh diterima untuk ahli politik kita untuk berbohong dan menipu. Budaya yang hampir sejagat mementingkan diri dan ketamakan telah membesar. "


Saya melalui e-mel kawan-kawan sekolah berasrama Inggeris saya untuk meminta jika mereka dan keluarga mereka semua betul. Salah seorang daripada mereka telah melihat video pendarahan Mohd Asyraf Rossli Haziq di jalan sebelum semakin dirompak. Dia menulis: "Aku melihat klip belia yang dirompak dan ia membuat saya berasa sakit dan sangat marah bahawa orang boleh berkelakuan dengan cara yang tidak berperikemanusiaan. Malah ia adalah pengunjung ke UK menjadikannya lebih teruk dan saya berharap dia pulih dengan baik dan tidak berfikir majoriti UK adalah seperti ini. Saya rasa keibubapaan mempunyai tawaran hebat untuk melakukan dengan ini dan telah kehilangan berkenaan bagi pihak berkuasa, orang tua dan masyarakat. "Seorang lagi kawan, seorang doktor dengan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan, menulis: "London adalah lebih senyap malam tadi. Polis menasihatkan kita untuk menutup amalan itu awal dan hantar rumah kakitangan yang kami lakukan. Jalan-jalan yang tinggi kelihatan seperti zon perang dengan kedai-kedai menaiki atau ditutup.


"Ia adalah benar-benar luar biasa dengan api dan rompakan membuat ia merasa sedikit seperti perang saudara! Kami mempunyai gerakan penentang yang kuat, generasi diputuskan dan tidak puas hati yang kita perlu untuk kembali terlibat. "


Kita rakyat Malaysia, walau bagaimanapun, tidak harus jadi gila hormat dan berfikir bahawa negara kita adalah jauh lebih hebat daripada Britain. Kita juga mempunyai "generasi tidak puas hati", dengan ramai orang muda yang menganggur atau yang memilih untuk kekal menganggur. Dan kami mempunyai samseng juga.


Kami mempunyai sejumlah besar ibu tunggal yang ditinggalkan oleh suami mereka untuk menyara diri dan anak-anak mereka. Kami mempunyai ibu yang tidak berkahwin. Kami mempunyai terlalu banyak kes sumbang mahram. Kami mempunyai pengguna dadah dan pembekal dadah. Kami mempunyai penyeludupan haiwan. Kami telah mendengar dan membaca mengenai penderaan kanak-kanak.


Pada masa yang sama, ia tidak mungkin terlepas perhatian kita bahawa terdapat ketegangan mereneh di antara masyarakat yang berlainan kaum. Pihak berkuasa agama membuat kenyataan media yang bercanggah yang meninggalkan kebanyakan kita bingung dan bukannya memberi jaminan. Yang kita harus percaya? Dan mengapa tidak boleh mereka duduk dan berhujah isu-isu di tangan?


Kami telah berkali-kali gagal bersetuju untuk tidak bersetuju. Memandangkan ia adalah bulan Ramadan, dan walaupun sebelum rusuhan London mula, saya telah mula berfikir lagi tentang masyarakat dan masalah sosial kita. Lapar adakah itu kepada anda. Kita menjadi introspektif, kami mempersoalkan nilai dan keutamaan kami.


Salah satu perkara yang saya sedar - dan yang telah menjadi lebih dan lebih terang-terangan sejak beberapa tahun yang lalu - adalah bahawa kita meletakkan nilai yang lebih pada penampilan keluar kita. Oleh itu, pereka beg tangan, kasut dan pakaian terpampang dengan logo apa yang kami berusaha untuk memiliki kerana memiliki mereka bermakna bahawa suami kita berjaya atau bahawa kita sendiri yang berjaya dalam kerjaya kita sendiri.


Kami telah menjadi cetek dan kita pasti menentang kata-kata tidak menilai buku oleh penutup mereka. Banyak mewah wanita pertengahan umur mempunyai muka tegang, tiada jawlines kendur, dan wajah. Dan ya, saya katakan ini dengan iri hati banyak kerana saya tidak mempunyai kulit yang hebat, saya mempunyai dagu yang lebih daripada apa yang saya ingin dan eyebags saya yang mencapai nisbah mesti mempunyai beg tangan Birkin.


Kebimbangan yang hampir sama


Oleh itu, kita mempunyai kebimbangan yang hampir sama dengan negara-negara yang sudah maju: kami telah menjadikan ia sebagai satu keutamaan untuk mempunyai perkara-perkara kebendaan dan bukannya berusaha untuk menjadi orang yang baik, sopan.


Ia telah menjadi yg tdk menurut mode untuk bercakap tentang nilai-nilai moral, integriti, kerohanian dan semua perkara-perkara lain yang kami mungkin atau tidak mungkin memiliki tetapi yang tidak boleh dilihat atau disentuh secara fizikal. Kami berjuang dengan semua perkara yang tidak ketara. Kita lebih suka mempunyai harta benda yang kita boleh lihat, sentuh dan tahan.Seperti yang didakwa Hisham Hellyer berkata semasa kuliah bertajuk "Islamisasi pada abad ke-21: Pembaharuan Islam": "Bagi walaupun meraung dan meraung mengenai 'Barat jahat' dan pengaruh yang merosakkan bahawa salah satu selalu mendapati dalam dunia Islam, dunia Islam di besar bergegas untuk menjadi Barat sebanyak kemanusiaan mungkin. Dan ia tidak bergegas untuk minum aspek-aspek yang patut dipuji tamadun Barat yang terus wujud melalui rahmat Tuhan, walaupun banyak masalah yang wujud di Barat ... Dunia Islam melihat kemajuan teknologi Barat, dan mereka berusaha untuk menjadi seperti Barat ... lupa bahawa sebenarnya, cap dijalankan mengikut pandangan Islam adalah peningkatan taqwa, tidak kekayaan material. "


Jadi, kita di Malaysia, juga mempunyai bahawa "budaya sejagat mementingkan diri dan tamak" yang Oborne menulis tentang apabila menggambarkan masyarakat di Britain? Saya ingin berfikir bahawa kita tidak tetapi sebahagian daripada saya tahu yang kita lakukan. Saya tidak nampak banyak usaha memberi kembali kepada masyarakat atau mahu belajar tentang mereka yang hidup melarat. Ia adalah sukar bagi saya untuk mengabaikan bahawa walaupun tergesa-gesa untuk menjadi sebuah negara maju, kita masih mempunyai banyak isu-isu sosial yang perlu ditangani, jika tidak diselesaikan. Saya tidak boleh melihat cara lain dan mengabaikan golongan miskin yang hidup dalam keadaan yang memualkan dalam beberapa bahagian Johor Baru. Bandar-bandar kita telah berkembang tetapi bersama-sama dengan pertumbuhan ini adalah peningkatan golongan miskin di bandar. Jika mereka dipenuhi dengan marah atau kecewa, ia adalah kerana kita tidak membuat usaha yang cukup untuk mendengar mereka, atau untuk membantu mereka.Salah satu perkara yang saya nampak, dan yang saya tidak akan lupa, adalah lelaki dan wanita beratur untuk mendapatkan wang ihsan mereka selepas banjir 2006. Mereka berdiri sabar dalam alasan masjid sebagai seorang pegawai kerajaan menulis nama dan alamat mereka.


Beberapa tahun yang lalu, saya telah menyemak helaian salah satu dari orang-orang majalah masyarakat berkilat dan saya melihat sebuah beg tangan pereka yang berharga RM90, 000. Akan saya telah meminta suami saya untuk membeli bagi saya? Tidak, kerana melihat orang-orang mangsa banjir yang berdiri berbaris untuk menerima hanya RM500 ,membuat pembelian yang berdosa. Berapa ramai keluarga kos beg tangan yang akan membantu suapan? Berfikir tentang ini, saya ingin memahami dengan lebih mendalam tentang taqwa, dan apa yang ia benar-benar bermakna. Saya tidak perlu tahu tentang kekayaan kerana saya sudah tinggal dalam kehidupan yang istimewa.


Bagi rakyat Malaysia, rusuhan London tidak harus dilihat sebagai sesuatu yang tidak pernah berlaku di sini atau bahawa kami tidak mempunyai anak-anak muda yang kecewa dengan ketidakadilan hidup. Kita sebaliknya perlu sedar apa yang patut kita lakukan kerana ia adalah tanggungjawab kita terhadap anak-anak muda negara ini. Mereka berhak mendapat peluang kehidupan yang lebih baik. Dan mereka tidak harus mempunyai untuk menjadi sebahagian daripada rusuhan untuk kita sedar bahawa.


Penulis ialah Canselor UTM; Felo Diraja, Sekolah Pengajian Bahasa dan Linguistik, UKM; Penasihat Diraja Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia, dan memegang Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam Pengajian Cina dari Universiti Oxford.

terjemahan melalui google translate.

 artikel asal dalam The Star.

Sun, 14 Aug 2011   

Source/Agency: The Star

Column: Mind Matters

London riots bring up questions about society

RAJA ZARITH IDRIS - mindmatters@thestar.com.my

I AM one of the many thousands of Malaysians who studied in England in the 1970s and early 1980s. Since then, I have visited England, specifically London, three times - for an alumni weekend in 2009 and for other invitations I received twice last year, first in October, when I visited the Oxford Centre of Islamic Studies and gave a talk to Malaysian students, and again in December, after receiving an invitation to discuss Islam and programmes carried out for the Muslim community there.


I also met up with some students from Johor. So, at a Malaysian restaurant I sat, surrounded by these young, bright students studying at different colleges in London, some doing engineering, others medicine. Initially, there was some awkwardness both on my part and theirs - until I asked them about the Tube (London Underground) and taxi fares. I told them I used to take the Tube and the bus and that I could only afford to take a taxi if I had not used up the monthly allowance my father gave me. Talking about public transport fares then and now seemed to break the ice. I didn’t seem so alien after all.


When news came in about the London riots, I thought about our Malaysian students who are studying there. I wondered about the safety of this particular group of Johor students whom I had met.


We’ve all seen footage of the riots in London and in other British cities. Like in the United States, many people in Britain and other countries in Europe are facing unemployment, less spending power and falling property values. Some British journalists were of the opinion that moral decay and the yawning gap between the rich and the poor were two of the many reasons which caused the riots.


Moral decay


Peter Oborne, the Daily Telegraph’s chief political commentator, in his article “The moral decay of our society is as bad at the top as the bottom” wrote: “Indeed, I believe that the criminality in our streets cannot be dissociated from the moral disintegration in the highest ranks of modern British society. The last two decades have seen a terrifying decline in standards among the British governing elite. It has become acceptable for our politicians to lie and to cheat. An almost universal culture of selfishness and greed has grown up.”


I emailed my English boarding school friends to ask if they and their families were all right. One of them had seen the video of Mohd Asyraf Haziq Rossli bleeding on a street before getting robbed. She wrote back: “I saw the clip of the youth being robbed and it made me feel sick and very angry that people could behave in such an inhumane way. The fact it was a visitor to the UK makes it much worse and I hope he recovers well and does not think the majority of the UK is like this. I feel parenting has a great deal to do with this and there has been a loss of respect for authority, elders and community.”


Another friend, a doctor with the National Health Service, wrote: “London was quieter last night. The police advised us to shut the practice early and send the staff home which we did. The high streets look like battle zones with shops boarded up or shuttered.


“It is really unbelievable with the fires and the looting making it feel a bit like civil war! We have a disenfranchised, disconnected and discontented generation who we need to re-engage.”


We Malaysians, however, shouldn’t be so smug and think that our country is far superior than Britain. We, too, have a “discontented generation”, with many young people who are unemployed or who choose to remain unemployed. And we have gangsters too.


We have a huge number of single mothers who are left by their husbands to fend for themselves and their children. We have unwed mothers. We have far too many cases of incest. We have drug users and drug suppliers. We have animal trafficking. We have heard and read about child abuse.


At the same time, it could not have escaped our attention that there is a simmering tension between the different racial communities. Religious authorities make conflicting media statements which leave most of us bewildered rather than reassured. Who should we believe? And why can’t they sit down and argue the issues at hand?


We have again and again failed at agreeing to disagree. Since it is Ramadan, and even before the London riots began, I had started to think again about our society and our social problems. Being hungry does that to you. We become introspective, we question our values and our priorities.


One of the things I realised - and one which has become more and more blatant over the years - is that we place more value on our outward appearances. Thus, designer handbags, shoes and clothes emblazoned with logos are what we strive to possess because owning them means that our husbands are successful or that we ourselves are successful in our own careers.


We have become superficial and we definitely defy the saying of not judging books by their covers. Many affluent middle-aged women have taut faces, no sagging jawlines, and flawless skin. And yes, I say this with much envy because I do not have great skin; I have more chins than I would like and my eyebags are reaching the proportions of the must-have Birkin handbags.


Similar concerns


We do, therefore, have similar concerns with the already-developed countries: we have made it a priority to have material things rather than striving to be good, decent people.


It has become unfashionable to talk about moral values, integrity, spirituality and all other things which we may or may not possess but which cannot be seen or touched physically. We struggle with all things intangible. We prefer to have possessions which we can see, touch and hold.


As Hisham Hellyer said during his lecture titled “Islamisation in the 21st Century: Islamic Renewals”: “For despite the wailing and moaning about the ‘evil West’ and its corrupting influences that one so often finds within the Muslim world, the Muslim world at large is rushing to become Western as much as humanly possible. And it is not rushing to imbibe those laudable aspects of Western civilisation that do continue to exist through the grace of God, despite the many problems that exist in the West ... The Muslim world sees the technological advancements of the West, and rushes to be like the West ... forgetting that actually, the mark of progress according to the Islamic worldview is an increase of taqwa, not material wealth.”


So, do we, in Malaysia, also have that “universal culture of selfishness and greed” which Oborne wrote about when describing society in Britain? I would like to think that we don’t but a part of me knows that we do. I don’t see much effort at giving back to society or of wanting to learn about those who live wretched lives. It is hard for me to ignore that despite our rush to be a developed country we still have many social issues which need to be addressed, if not solved. I cannot look the other way and ignore the poor who live in deplorable conditions in some parts of Johor Baru. Our cities have grown but together with this growth is the increase of the urban poor. If they are filled with anger or frustration, it is because we have not made enough efforts to listen to them, or to help them.


One of the things I saw, and which I will never forget, was of men and women queuing up to get their wang ihsan after the floods of 2006. They stood patiently in the grounds of a mosque as a government officer wrote down their names and addresses.


A couple of years ago, I was flipping through one of those glossy society magazines and I saw a designer handbag that cost RM90,000. Would I have asked my husband to buy it for me? No, because the sight of those flood victims standing in line to receive just RM500 makes such a purchase sinful. How many families would the cost of that handbag help feed? Thinking about this, I would like to understand more about taqwa, and what it truly means. I don’t need to know about wealth because I already live a privileged life.


For Malaysians, the London riots should not be seen as something that would never happen here or that we do not have young people who are frustrated by life’s unfairness. We should instead realise what we should do because it is our responsibility towards the young people of this country. They deserve a chance at a better life. And they shouldn’t have to be part of a riot for us to realise that.


The writer is Chancellor of UTM; Royal Fellow, School of Language Studies and Linguistics, UKM; Royal Adviser of the Malaysian Red Crescent Society, and holds a Bachelor of Arts in Chinese Studies from the University of Oxford.

5 Responses to "Apa kata DYMM Sultanah Johor Tuanku Raja Zarith Sofea tentang rakyat."

 1. penyokong tegar umno kena baca berkali-kali ni ... barulah faham

  ReplyDelete
 2. perghh! penyokong umno karat hanya dengar cakap president mereka jer. cakap sultan atau raja langsung tidak diperdulikan.

  ReplyDelete
 3. 'Majalah masyarakat berkilat'?? sapa la yang 'translate' ni, pakai google translate ker??? tak paham langsung versi bahasa Melayu. Baca versi asal bahasa Inggeris baru faham...oh my english. ehh silap ohh My Bahasa Malaysia..

  ReplyDelete
 4. Pakai google translate memang hancusss la...
  Keh keh keh keh..

  ReplyDelete
 5. Insaf....even the lady as she is can have humble views. ?.what more us...
  BTW, i hope she can preach this to her children especially the eldest one who is now is so inclined to his father character.

  ReplyDelete