Terkini

Berbeza jangan sampai melabel boleh dibunuh-Mat Sabu.

BismillahirRahmanirRahim

BERBEZA JANGAN SAMPAI MELABEL BOLEH DIBUNUH

Saya amat gusar dan bimbang dengan fahaman takfiri yang mula melanda negara kita secara hebat sekarang ini. Melabel mengkafirkan, menerakakan orang sudah menjadi trend di negara ini khususnya di media-media sosial.

Saya berpesan kepada diri saya, pimpinan, penyokong AMANAH dan umat Islam dan bukan Islam supaya kita bertanggungjawab menjaga keamanan, keharmonian sesama masyarakat.

Fahaman takfiri yang akhirnya menjadi pembunuhan sesama seperti sedang melanda Iraq, Somalia, Syria, Libya, Afganistan, Pakistan dan negara umat Islam lain, diharap tidak merebak ke negara ini.

Kemenangan mengejut Abu Bakr Al-Baghdadi di Iraq pernah dipuji oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan ia boleh mengundang kesan bahaya kepada umat manusia khasnya umat Islam.

Budaya dan fahaman takfiri ini jika sudah terjebak, sangat sukar untuk keluar sehingga ia boleh memusnahkan negara keseluruhannya.

Parti AMANAH berpendapat, dalam menangani perbezaan, perlu banyakkan program dialog berbanding melabel-label orang. Pihak bertanggungjawab perlu menjaga fatwa-fatwa mereka supaya ia akhirnya tidak menjerat umat Islam itu sendiri.

Pihak keselamatan negara pula hendaklah lebih berhati-hati dan berusaha supaya fahaman yang boleh menjahanamkan negara dan umat tidak bermaharajalela masuk ke negara ini.

Sempena bulan Ramadan yang mulia saya insan serba lemah ini merayu supaya sekalipun kita berbeza pendapat, berlawan hujah jangan sampai melabel seseorang itu sampai dibolehkan mengambil nyawanya secara tidak sah oleh undang-undang dan agama.

Harapan Baru

MOHAMAD SABU
Presiden
Parti Amanah Negara

24 JUN 2016

2 Responses to "Berbeza jangan sampai melabel boleh dibunuh-Mat Sabu."

 1. Knp tak 'bunoh' jer yg suruh bunuh tuhuh...

  Darah halal dap dan amanah dapat sijil halal jakim tak?

  Mcmna nak sembelih nih..?

  Tunguuu pru14

  ReplyDelete
 2. Setelah mujahid mengaku bahawa PAN tolak kaedah politik islam atau dgn erti kata lain PAN tak perlu jadi lebih islam dari PAS atau sama dgn PAS, maka dan ini aku tak nak tanya atau ungkit lagi pasal perlembagaan PAN.. hehe..

  ReplyDelete