Terkini

Dakwaan Lim Guan Eng, dakwaan terpilih-Mat Sabu.
KENYATAAN MEDIA


TINDAKAN TERHADAP YAB LIM GUAN ENG, AMANAH KUTUK PENDAKWAAN TERPILIH


www.amanah.org.my


1. Petang ini kita dikejutkan dengan penahanan YAB Lim Guan Eng oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Beliau akan didakwa sekali lagi di Mahkamah. 


2. Kali pertama dulu, YAB Lim Guan Eng telah membela seorang gadis yang dianiaya oleh seorang pempimpin politik, bekas ketua menteri Melaka. Hasil daripada pendedahan melalui satu surat, beliau telah didakwa di bawah akta mesin cetak dan dihukum penjara. Mangsa dan pembela teraniaya sedang orang yang melakukan jenayah terlepas bebas. 


3. Disebelah pihak lagi, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak mengaku terang-terangan bahawa beliau menerima RM2.6 bilion dalam akaun peribadi beliau. Namun Peguam Negara diarah berhenti, Timbalan Perdana Menteri dipecat, Menteri Luar Bandar dipecat, Menteri Besar Kedah dipecat, Timbalan Pengarah Cawangan Khas ditukar tempat kerja, pegawai-pegawai SPRM disiasat dan pucuk kepimpinan SPRM pula berhenti secara mengejut.


4. Tiba-tiba dalam bulan Ramadan YAB Lim Guan Eng ditangkap dan akan didakwa atas kes rasuah. Dakwaan terpilih sentiasa berulang kali berlaku di Malaysia. Kita berharap pasukan pembela akan dapat melakukan pembelaan terbaik ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP ini. 


5. Soalnya, rakyat Malaysia terutamanya orang Islam masih tidak sensitif dengan rasuah dan penyelewengan. Lebih menghairankan, ada dikalangan mereka bergelar pemimpin berkelulusan agama pembangkang, tetapi menyokong perdana menteri yang mengaku menerima wang RM2.6 bilion dalam akaun peribadi.


6. Inilah corak kehidupan rakyat Malaysia terutama orang Islam. Sampai bila kita hendak berkeadaan begini dengan tidak melaksanakan tanggungjawab agama iaitu menyeru kepada makruf dan menentang kemungkaran.


7. AMANAH mengharapkan YAB Lim Guan Eng akan diadili sebaik-baiknya di mahkamah terbuka sementara rakyat perlu terus bangun melawan rasuah dan penyelewengan 1MDB atau RM2.6 bilion dan pelbagai skandal yang lain.


Selamatkan Malaysia


MOHAMAD SABU
Presiden
Parti Amanah Negara
29 Jun 2016

3 Responses to "Dakwaan Lim Guan Eng, dakwaan terpilih-Mat Sabu."

 1. Nomura securities kata gdp Malaysia akan berkurangan kpd 3.9% tahun 2016..

  Selepas brexit..dunia hilang 4trilliin di pasaran modal

  Malaysia yg majoritt sahamnya d pegang eloh London traders akan kehilangan byk modal keluar..

  Bank tempatan mungkin kekurangan kecairan modal dan pinjaman kod pengguna amat sedikit dan susah.. Akhirnya terduduklah Malaysia...

  Ini cara Najib urus ekonomi? Washit onar bekas ceo gaybank dah cabut.. Husni jaafar pun dah barai...

  Rahman romeo mata empat nak takeover??? Haaak ptuiiih

  Kfc joe jambul bdk kg baru ? Jilat banjir kilat d kl lagi elok

  Baik bagi lim Guan eng akauntan bijak jadi menteri kewangan dan rafizi menteri kewangan kedua

  ReplyDelete