Terkini

Logo berbeza dengan bendera parti, tidak salah-SPR

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia

KENYATAAN MEDIA
Bil.23/2016

*PEMASANGAN BENDERA PARTI YANG BERBEZA WARNA DENGAN LOGO PARTI BUKAN SATU KESALAHAN DI BAWAH UNDANG-UNDANG PILIHAN RAYA.*

Berhubung aduan yang telah dibuat oleh parti PAS kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya P.067 Kuala Kangsar terhadap parti Amanah yang di dakwa memasang bendera yang berbeza warna dengan logo rasmi yang telah didaftarkan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

SPR ingin menjelaskan bahawa ia bukanlah satu kesalahan di bawah Undang-Undang Pilihan Raya. 

Setiap parti yang telah mengemukakan simbol parti termasuk bentuk dan warna kepada SPR untuk kelulusan bagi penggunaan dalam pilihan raya. Parti yang memohon juga telah menghantar dua (2) versi warna, satu yang berwarna dan satu lagi dalam hitam putih.

Versi ini juga telah diluluskan oleh Pejabat Pendaftar Pertubuhan (ROS) dan menjadi rujukan SPR sebelum diluluskan. Ini adalah selaras dengan *Peraturan 11, Peraturan-Peraturan Penjalanan Pilihan Raya (PPPR) 1981.*

Harus diingat, bagi penggunaan bendera sesuatu parti, tiada keperluan bagi kelulusan diperolehi daripada SPR.

Bagi bendera sesebuah parti politik atau pertubuhan ianya telah diluluskan di bawah Akta Pertubuhan 1966 dan sekiranya ada kesalahan dan sebagainya berkaitan bendera parti yang diluluskan oleh ROS, ianya adalah tertakluk kepada *Seksyen 50 Akta Pertubuhan 1966* dan bukan di bawah undang-undang berkaitan pilihan raya.

Oleh itu, tidak timbul isu penggunaan bendera yang berlaina warna dengan logo yang didaftarkan kerana apa yang dipaparkan dalam web adalah versi warna bagi simbol parti secara am sahaja dan bukan simbol parti dan bentuk penggunaannya termasuklah pada bendera Amanah .

Dalam pada itu harus diingat juga, penggunaan bagi kertas undi juga tiada cetakan warna yang digunapakai bagi simbol parti seperti dalam web SPR. Ianya hanya mengguna warna hitam dan putih sahaja.

Pihak SPR berkuasa untuk memantau atas penyalahgunaan simbol parti secara sendiri dan bukan ke atas penyalahgunaan bendera parti kerana bidangkuasa yang berbeza antara simbol dan bendera parti.

Keadaan ini adalah berlainan dengan calon Bebas yang tiada simbol parti, maka penggunaan simbol yang telah diberikan semasa hari cabutan kedudukan dalam kertas undi hendaklah dipatuhi sepenuhnya kerana ia adalah simbol yang telah diluluskan oleh SPR di bawah PPPR 1981 dan tidak boleh dipinda. Ia mestilah sama dengan simbol yang telah diperuntukan. Sekiranya tidak mematuhinya, tindakan akan diambil bagi pematuhannya.

SPR berharap semua pihak jelas dengan kenyataan mengenai perkara ini.

Sekian, terima kasih.

*DATUK SERI MOHD HASHIM BIN ABDULLAH*
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia

KUALA KANGSAR
Tarikh: 13 Jun 2016

Dikeluarkan oleh;
Mohd Sabri Abdullah
PRO SPR

3 Responses to "Logo berbeza dengan bendera parti, tidak salah-SPR"

 1. Sampai camtu punya terdesak nya Parti Agama semelaysia.......parti agama satu mesia (PAS)

  ReplyDelete
 2. Bukan PAS

  TaPi PIS

  Dan PIS bukan sebuah agama. Kluar pis tidak murtad mcm kata ayoh hadi Ping Marang al dedaki

  ReplyDelete
 3. Kahkahkah..
  Tu la walaun tolol.
  Mengadu domba cam barua.dah la masuk tv3 suku nak tunjuk handal pi komplen kes bendera,mmg dasar barua umno laaa.
  Sedap nama tu,ayoh hadi ping marang al dedaki..
  Kahkahkah

  ReplyDelete