Terkini

PM Tun Mahathir ,Timbalan PM Wan Azizah.

Dengan nama AlLah Yg Maha Pengasih, Yg Penyayang

Pemyashuran "Muafakat Pakatan Harapan"
Di Konvensyen Pakatan Harapan 2018, IDCC.

MUAFAKAT PAKATAN HARAPAN

Rakyat Malaysia berhasrat menjadikan tanah air ini sebuah negara yang maju, stabil dan sejahtera. Mereka mengimpikan negara yang gemilang, utuh dan dihormati seantero dunia. Sejak Merdeka dan penubuhan Malaysia, pendiri bangsa telah mewariskan pedoman dan gagasan besarnya agar kita tidak tergelincir dari landasan tersebut.

Namun, mutakhir ini Malaysia berada dalam bahaya dan dilingkungi kebejatan tidak berkesudahan. Rasuah bermaharajalela, hutang negara menggunung, nilai ringgit susut dan hilang daya-saing, sedangkan rakyat terbeban dan menderita kerana harga barang serta kos perkhidmatan terus meningkat dalam keadaan pendapatan tidak mencukupi.

Justeru, menjadi keutamaan Pakatan Harapan menawarkan harapan baharu buat seluruh warganegara demi perjuangan membela rakyat dan membina semula Malaysia yang lebih baik.

MAKA, Pakatan Harapan bermuafakat dan bertekad untuk melaksanakan janji-janji berikut apabila Pakatan Harapan mendapat mandat rakyat untuk membentuk Kerajaan Persekutuan selepas Pilihanraya Umum ke-14:

1. Membentuk sebuah kabinet berwibawa; gandingan yang berpengalaman, berkelayakan dan berkemampuan;

2. Menjadikan Parlimen sebagai sebuah institusi yang kukuh dan bebas; dan dipimpin oleh Yang di-Pertua yang adil dan berwibawa.

3. Mengambil langkah-langkah segera memulihkan ekonomi negara dan meringankan beban kos sara hidup rakyat. Antaranya menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), menstabilkan harga petrol dan memberikan fokus utama kepada usaha menambah pendapatan rakyat;

4. Melaksanakan reformasi menyeluruh demi mengembalikan maruah dan jatidiri negara dan Bangsa Malaysia, meliputi reformasi institusi, reformasi pendidikan, reformasi ekonomi dan reformasi sosial seperti yang terkandung dalam Manifesto Pakatan Harapan;

5. Menghadkan tempoh memegang jawatan Perdana Menteri kepada dua penggal pilihanraya untuk memugar dan menyihatkan amalan demokrasi terbaik serta mempertegas prinsip kebertanggungjawaban dalam urustadbir negara;

6. Memastikan ketua-ketua institusi penting negara termasuk Peguam Negara, Ketua Polis Negara, Panglima Angkatan Tentera, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia dan Ketua Audit Negara bebas daripada pengaruh penguasa politik. Mereka bertanggungjawab sepenuhnya kepada rakyat menerusi institusi parlimen, di mana mereka akan melalui proses pengesahan Jawatankuasa Pilihan Parlimen (Parlimentary Select Committee) dan akhirnya dilantik oleh Yang Di-Pertuan Agong;

7. Membersihkan Malaysia dari najis rasuah dengan mendakwa pelaku rasuah di mahkamah, dan jika disabit bersalah maka akan dikenakan hukuman setimpal;

8. Memastikan institusi-institusi awam seperti FELDA, Tabung Haji, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Majlis Amanah Rakyat diurus secara cekap, telus dan beramanah;

9. Membela kebajikan rakyat terutamanya golongan miskin, ibu tunggal, orang berkelainan upaya dan kumpulan berpendapatan rendah;

10. Merapatkan jurang pembangunan antara bandar dan desa, serta antara wilayah dengan tumpuan khusus kepada hak rakyat Sabah dan Sarawak sejajar dengan semangat Perjanjian Malaysia 1963;

11. Mengkaji semula sistem percukaian negara untuk memastikan pembayar cukai, terutamanya golongan kelas menengah, tidak tertekan dengan bebanan cukai yang berganda;

12. Menghormati prinsip keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang; dan

13. Menjunjung prinsip-prinsip utama Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan, hak setiap individu untuk mengamalkan ajaran agama masing-masing, kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak serta hak-hak yang sah untuk semua kaum, Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan kemuliaan institusi Raja-Raja Melayu.

MENGHARGAI bahawa Pakatan Harapan adalah sebuah gabungan besar (grand coalition) parti-parti politik yang menggandingkan dua tokoh negarawan ulung, iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Umum dalam rangka menyempurnakan legasi misi tertangguh, maka Pakatan Harapan dengan penuh sukacita dan ta’zimnya mengumumkan:

1. Yang Amat Berbahagia Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri dan Yang Berhormat Datuk Seri Dr Wan Azizah binti Datuk Dr Wan Ismail sebagai calon Timbalan Perdana Menteri apabila Pakatan Harapan mendapat mandat rakyat untuk membentuk Kerajaan Persekutuan selepas Pilihanraya Umum ke-14;

2.​Untuk memperkukuh kepimpinan kerajaan Pakatan Harapan dan memperteguh muafakat antara parti-parti anggota, proses undang-undang untuk mendapatkan Pengampunan Diraja bagi membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dimulakan segera, selepas Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negara, agar Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat segera berperanan dalam Kerajaan Persekutuan dan kemudiannya diangkat sebagai calon Perdana Menteri ke-8;

3. Sebagai persiapan Pakatan Harapan menghadapi dan memenangi PRU14, kami telah memutuskan pengagihan kerusi-kerusi kawasan Parlimen bagi Semenanjung iaitu yang melibatkan 165 kerusi, seperti berikut:

a. Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) – 52 kerusi
b. Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) – 51 kerusi
c. Parti Tindakan Demokratik Malaysia (DAP) – 35 kerusi
d. Parti Amanah Negara (AMANAH) – 27 kerusi

MAKA dengan ini kami bersepakat dan bersetuju dengan muafakat bersama ini sebagai perjanjian yang mengikat parti-parti kami.

Tun Dr Mahathir Mohamad
Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden Parti Keadilan Rakyat

Tan Sri Muhyiddin Yassin
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia

Tuan Tan Kok Wai
Pengerusi Parti Tindakan Demokratik Malaysia

Tuan Hj Mohamad Sabu
Presiden Parti Amanah Negara

Bertarikh: 6 Januari 2018
18 Rabiul Akhir 1439 H

9 Responses to "PM Tun Mahathir ,Timbalan PM Wan Azizah."

 1. SUNDAY, DECEMBER 10, 2017
  Selepas Hancing Kena Kencing Umno, Hj Hadi Cuba Kencing Merata Pula?


  Hj Hadi dalam kenyataannya di sini berkata, PAS menyertai Kerajaan Campuran dan Barisan Nasional (BN) dengan syarat yang tegas supaya tidak diganggu dasar Islam dan perjuangannya, serta diberikan peluang untuk berdakwah dan menerapkan Islam dalam jentera dan institusi kerajaan.

  Akhirnya PAS dikeluarkan daripada BN pada tahun 1979 apabila kumpulan sekular kuat menguasai Umno dan BN selepas ketiadaan Almarhum Tun Abdul Razak, menyebabkan disingkir beberapa pemimpin yang bersemangat agama di dalam Umno di Semenanjung seperti Tan Sri Jaafar Albar, Datuk Harun Idris dan disingkir pemimpin BN di Malaysia Timur seperti Tun Abdul Rahman Yaakub dan Tun Datu Mustafa serta diikuti PAS ditendang keluar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. a) Tan Sri Jaafar Albar

   Almarhum Jaafar Albar membantah keputusan Tunku untuk membenarkan Singapura meninggalkan Malaysia. Pada persidangan Parlimen Ogos 9, 1965, Albar tidak mengambil bahagian dalam undi sebulat suara malah telah meninggalkan dewan kerana membantah. Oleh kerana tindakan Albar ini bertentangan dengan perintah parti, Tunku berkeras mahu memecat Albar. Tetapi kemudiannya, Tunku berjaya dipujuk untuk membenarkan Albar mengundurkan diri.

   Almarhum menjadi Ketua Pemuda Umno pada 1976 menggantikan Dato Harun Idris yang dipecat. Almarhum Albar meninggal pada 1977 dengan jawatan tersbut.

   Almarhum juga pernah berkhidmat sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar untuk satu masa.

   Justeru, Almarhum Albar tidak pernah disingkirkan dari Umno atau meninggalkan Umno. Hj Hadi kantoi!

   Delete
  2. b) Datuk Harun Idris

   Almarhum pernah dipecat dari Umno bukan kerana semangat Islamnya, tetapi kerana didapati bersalah atas pelbagai tuduhan rasuah dan dihukum enam tahun penjara. Pada 1976.

   Pada tahun 1981, Harun dibebaskan selepas menerima pengampunan daripada Yang Di-Pertuan Agong selepas menjalani hukuman selama tiga tahun atas nasihat Dr Tun Mahathir Mohamad yang ketika itu memangku jawatan Perdana Menteri.

   Almarhum berkhidmat sebagai Ketua Bahagian Umno Kuala Langat selama 3 tahun sehingga 1984.

   Almarhum Harun menjadi Ketua Semangat 46 Selangor dan dilantik sebagai anggota Majlis Tertinggi Semangat 46 untuk tempoh singkat dari 1987 hingga 1990.

   Pada tahun 2000, Almarhum menyertai semula Umno dan menjadi ahli Cawangan SS7 Sri Dagang, di Bahagian Subang Selangor. Dato Seri Harun meninggal secara damai selepas penyakit yang singkat pada 19 Oktober 2003 pada usia 78 tahun.

   Justeru, Almarhum Harun Idris tidak tersingkir terus dari Umno atau meninggalkan Umno dan Almarhum meninggal dalam Umno. Hj Hadi kantoi kali ke-2.

   Delete
  3. c) Tun Rahman Yaakub

   Almarhum tidak pernah disingkan oleh Umno BN. Almarhum berhenti daripada terlibat secara aktif dalam politik setelah menjalani pembedahan pintasan jantung di London dan menyerahkan tampuk kepimpinan kepada anak saudaranya, Abdul Taib Mahmud.

   Tidak ada kena mengena dengan campurtangan Umno Bn. Baca seterusnya di sini. Hj Hadi kantoi kali ke-3.

   Delete
  4. d) Tun Datu Mustapha

   Almarhum tersingkir ketika ketika era Tun Abd Razak. Ketika itu ada beberapa pihak yang telah mendakwa bahwa Tun Datu Mustapha berhasrat ingin membawa Sabah keluar dari Malaysia.

   Datuk Harris, orang kepercayaan Tun Mustapha yang ketika itu sedang di groom oleh Tun Datu Mustapha akhirnya berpaling tadah dan menikam Tun Mustapha dari belakang.

   Datuk Harris Salleh membuat komplot dengan Tun Ghaffar Baba dan Tun Razak untuk menyingkirkan Tun Mustapa.

   Kekalahan USNO pada pilihanraya 1976 dengan BERJAYA waktu itu adalah berpunca dari pemberian cek bernilai Lima Ratus Ribu dari Ibu Pejabat UMNO Kuala Lumpur kepada BERJAYA.

   Fakta ini terkandung dalam buku S.H Alattas ‘Sarawak Kepada Siapa Hendak Diserahkan’.

   Jelas bahawa Almarhum tersingkir akibat komplot oleh Tun Razak sendiri, bukan sewaktu ketiadaan Tun Razak. Hj Had kantoi kali ke-4!

   Delete
  5. An. Anonymous,

   Kau tuduh penipuan Mahfudz yang hadi menipu terang2 tu kenapa kau tak cakap hadi mengencing walaon-walaon PAS???

   Sifat Rasulullah itu cerdik dan amanah, bukan bodoh penipu macam ni!!!

   Kau ni nak ikut Rasulullah ke nak ikut Hadi???

   Kalau dah bodoh taksub tu macam nilah jadinya!!!

   Lepas tu dah tau kau tu bodoh, bukan mula nak berfikir atau doa kepada Allah minta dibukakan hati untuk kebenaran, nak memperbodohkan diri sendiri lagi pulak tu!!!

   Bangang bertingkat-tingkat!!!

   Delete
 2. Replies
  1. Tak berani nak komen ke BkS? Hahaha..
   Kalau nak komen biarlah guna otak sendiri.. itupun kalau ada lah.. keh keh

   Delete
  2. Macamlah kau ada otak!!!

   Sekolah pun bodoh!!!!

   Ditipu syaitan bertopengkan agama jelah orang bodoh macam kau!!!

   Delete